Sağlıklı bir kadın üreme sistemi için nelere dikkat etmeliyiz? Hangi takviyeleri almalıyız ?
Günümüzde stres ile mücadelenin ve sağlıklı beslenmenin zor olması sebebiyle kaliteli bir üreme sağlığı ne yazık ki zaman geçtikçe azalıyor.
Çalışma hayatı , günlük stresimizin artması en basitinden trafikte geçirilen zaman bile vücudun stres dengesini korumasında zorlanmasına sebep oluyor. Bu da kadınlarda adet düzensizliklerine, yumurtalama zamanının doğru olmamasına ya da kalitesiz bir yumurtlama yaşanmasına sebep olabiliyor.
Özellikle genç yaşlarda fazla yağ bazlı beslenme ya da hareketsiz yaşam o dönemde yumurtlama da zorluk yaşanmasa da sonraki yıllarda dengesizliklere sebep olabiliyor.
Kadınlar için fertilitede açısından yumurta kalitesi önemli olsada buna bir bütün olarak bakmalı ve tüm vücudumuzu ve stres yönetimimizi doğru yapmalıyız. Dahili açıdan bakıldığında yumurta kalitesi insülin tiroid ve trigliseridlerden çok etkilenir. Bunların takip edilmesi önemlidir.
Sağlıklı bir yumurtlama olmazsa olmaz 8 önemli destek nedir diye sorarsanız
1- D Vitamini ; anti enflamasyon özelliğini bir kenara koyarsak ; kemik ve östrojen balansı için en önemli vitaminlerden biridir. Özellikle akneye meyilli olan bir pcos hastasıysanız d vitamini yüksek olmalıdır.
2- Folik asit ( B9 ) ve B12 vitamini ; hücre turnoveri düzgün olmazsa adet döngüsü östrojen düşüşü doğru zamanda yapılamaz ve yumurtalar dönemi gecikir. Bunun sağlanması ve yumurta kalitesi için gereklidir.
3- Çinko ; hücre döngüsü için aynı şekilde çinko önemli bir elementtir. Aynı zamanda androjenlerin dönüşümünde önemli rol oynar.
4- İnositol ; B8 vitamini olarak da bilinen inositol , androjen dengesi için önemlidir. Testosteron düşüşü ve androjenlerin birbirine dönüşmesini sağlar.
5- Vitamin C: anti enflamasyon açısından önemli olan C vitamini aynı zamanda progesteron düşüşü sağlar. Luteal fazda kullanılması önerilir.
6- Demir : her şeyin başı vücudumuzun oksijen kaynağı olan demirin yüksek olması depoların dolu olması kan akışının oksijeni yüksek olarak taşınması hücre döngüsü açısından ve kalite açısından önemlidir.
7- Selenyum ; antioksidan kuvveti yüksek olan bu element ; stres dengesini sağlar ; toksik madde uzaklaşmasına yardım eder ve oksidatif strese karşı hücreleri korur.
8- Magnezyum ; östrojen ve progesteron dengesinin kurulmasında ; Peak zamanlarda gerçekleşecek olan kasılma kuvvetinde kasların fazla kasılmasını engellemek de önemlidir. Adet öncesinde gerçekleşen ağrılara ve sinirlilik haline iyi gelir. Kişinin stres yönetimini sağlar.
Bu 8 destek yanında mutlaka tiroid insülin ve trigliserid değerleriniz optimal seviyelerde tutmanız gerekmektedir. Bunun yanında mutlaka bir kadın doğum tarafından senelik takip edilmeniz uygun olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.
Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorum Yapan Sen Ol.