Şişkinlik probleminiz her yemek sonrasında yemek farketmeksizin oluyorsa, acaba vücudumuzdaki dost bakterilerden olan probiyotiklerin eksik kalmış olabilir mi?
Probiyotikler, bilinenin aksine zararlı mikroorganizmalara karşı vücudumuzu koruyan dost bakterilerdir. En önemli faydaları; bağırsak florasını düzenlemek, oluşabilecek zararlı tümörler yapıları engellemek, stresle mücadele etmek ve vücuda giren toksik maddelerin atılmasına yardımcı olmaktır.
Eksikliğinde ise; en fazla kendini hazımsızlık ,şişkinlik , gaz oluşumu gibi semptomlarla gösterse de akne dermatit mantar enfeksiyonu gibi semptomlarla da habercisi olabilir. Bu gibi sürekli olarak çözüm bulunamayan ya da tekrarlayan enfeksiyon varlıklarında probiyotik eksikliğinin olabileceğini düşünebiliriz.
Fonksiyonel bağırsak hastalıklarının yanında kronik yorgunluk ,geçmeyen sivilce izleri, egzama gibi cilt problemleri olan hastalarda ya da otoimmun hastalıkları bulunan hastalarda da yapılan çalışmalarda probiyotiklerin bağırsak florasını düzenleyerek oksidan maddelerin geçişini azalması sebebiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek ikincil bir kazanım sağlıyor.
Metabolik sendromu ( diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi) olan ya da sürekli antibiyotik kullanan hastalarda probiyotik desteğinin mutlak olması unutulmamalıdır.
Peki Mutfağımızdaki Probiyotikler Nelerdir?
Mutfağımızda en çok bulunan probiyotikler;
- Yogurt, peynir, kefir, ayran, süt
- Yulaf , arpa, çavdar gibi tahıllar
- Kuruyemişler (çiğ kuruyemiş olmalı )
- Nohut fasulye gibi kurubaklagiller
- Sogan, sarimsak, fasulye, enginar, yer elmasi, lahana gibi sebzeler
- Ev yapımı katkisiz tursular
- Turunçgiller, elma ve hurma, incir, kayisi gibi kuru meyveler gibi besinlerdir.
Bunların tüketimini sağlayarak probiyotik bakterilerin artışını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda eczanelerden de probiyotik takviyelerine de başvurabilirsiniz.
Şikayetlerinizde gerileme olmaz ise mutlaka üst gastrointestinal sistem taramalarınızı yaptırmak ve ek olarak dışkılama değişikliği var ise de alt gastrointestinal taramalarınızı ertelememek adına dahiliye uzman görüşü ile endoskopi kolonoskopi yaptırmak gerekmektedir. Sağlıklı günler dilerim.
Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorum Yapan Sen Ol.