Anemi ; halk arasında kansızlık olarak bilinen vücutta organ ve dokularda yeterli seviyede oksijen taşıyan hücrelerimiz olan kırmızı kan hücrelerinin olmadığı bir kan hastalığıdır. Kadınlarda hemogram düzeyinin 12 g/ dl erkeklerde 13 g /dl altında olması olarak kabul edilir.
Bazı hastalıklar ve durumlarda vucu yeterli kadar hemoglobin yaratamadığı için kişide anemi gelişebilir. 3 ayda bir kendini yenileyebilen hemogram düzeyleri düşüşe geçebilir. Bunlar;
Vücutta yeteri kadar kırmızı kan hücresi üretilememesi
Kanama ya da travma nedeniyle kırmızı kan hücrelerinde azalma
Kırmızı kan hücrelerinin vücutta normalden daha kısa sürede yok olması gibi farklı sebeplerden dolayı olabilir.
En sık anemi sebebi ; demir eksikliği olarak bilinir. Demir; hemoglobin yapımında bulunması gereken en önemli elementtir. Demir eksik olduğunda kişide hemoglobin üretimi aksar bir süre sonra kayıplar başlar. En sık demir eksikliği oluşması sebebi: adet kanamaları ,demirden fakir beslenme ,gastrointestinal sistem hastalıkları ve kanser ve kanser tedavileri olabilir.
B12 ve folat eksikliği; demirin yanında eş zamanlı kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesi ve üretimi için b12 ve folat bulunması gerekmektedir. Demir tam olsa bile eğer b12 ve folat eksik ise anemi görülebilir. B12 ve folat eksiklikleri ; bağırsak hastalıkları ,diyabet hastalığı , yanlış ppi kullanımı ,yanlış vegan beslenme sonucunda görülebilir.
Bunların yanında kronik hastalık anemisi de görülebilir; kişi kemoterapi alan bir kanser hastasıysa ; kronik böbrek hastalığı bulunuyorsa ; emilim bozukluğu bulunan bir hasatlığı var ise hemoglobin üretiminde yavaşlama , azalma görülebilir.
Hipotiroid hastalığı olan kişilerde demir eksikliği de görülebilir.
Hemolitik anemi ;hemoglobin yapımının yıkımından daha az olduğu durumlarda olabilir. Çeşitli testler ile araştırmak gerekir. Eş zamanlı sarılık , idrarda kanama bacaklarda ekimozlar görülmesi halinde akla gelmelidir.
Akdeniz anemisi ve orak hücreli anemi de bir kalıtsal anemi türüdür. Kırmızı kan hücrelerinin hatalı bir birleşmesi sebebiyle oluşur. Bu durum genel olarak kalıtsal bir geçiş sağlar . Çocukluk çağından farkedilir.
ANEMİMİZ OLDUĞUNU NASIL ANLATIRIZ ?
Eğer ki yorgunluk halsizlik gibi semptomlarınız var ise ,git gide artan nefes darlıkları oluşmuşsa ,bacaklarda kramp ; egzersizle ile oluşan efora bağlı artan kalp çarpıntıları , uykusuzluk gibi semptomlarınız var ise akla anemi gelebilir.
Bu gibi semptomlarınız var ise mutlaka bir dahiliye uzmanına görünmeniz gerekmektedir. Anemi gelişimi sistemin alarmı olarak düşünebilir. Kan hücrelerinin düşüklüğü çoğu hastalığın eş zamanlı da habercisi olabilir.
KANSIZLIĞIM VAR PEKİ ŞİMDİ NE YAPMALIYIM ?
Hemogram düşüklüğünüz var ise ;ilk önce ne sebepten olduğu araştırımalıdır.
Demir eksikliği bulunan kadınlarda akla ilk adet kanamaları gelse de araştırmak gerekmektedir. Alta yatan başka bir sebep olmaması halinde sadece demir eksikliği tedavisi verilebilir.
Ancak erkeklerde anemi görülmesi halinde daha ciddi algılanmalıdır. Anemi bulunan erkeklerde genel olarak ilk yapılması gereken endoskopi ve kolonoskopi ile emilim problemi açısından değerlendirilmeli ; gastrointestinal hastalıklar elenmelidir.
TEDAVİ KULLANMAYA BAŞLADIM BUNUN YANINDA NE YAPABİLİRİM?
Eğer ki aneminiz demir eksikliğinden kaynaklanırsa ; demir tedavisini alırken eş zamanlı C vitamini kullanmanız demir emilimini artıracaktır.
B12 ve folat düşüklüğünde yeni yapraklı sebze ve kuruyemiş tüketimi uygun olacaktır.
Hipotiorid bağlı anemi iseniz çinko ve d vitamini desteği önemlidir.
Kronik hastalığınız var ise ; uzman hekiminiz ile ne eksik ise onun tamamlanması gerekmektedir. bütüncül yaklaşım doğru olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.
Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorum Yapan Sen Ol.